Ugrás a fő tartalomra

Miért fontos a jó alaprajz?


Akár csak egy szobát akarunk átrendezni, akár egy egész házat átépíteni, mindenkor fontos, hogy egy jó berendezési alaprajzunk legyen, hiszen ez az alapja a további tervezési feladatok elvégzésének. ha az alaprajz rendbe van téve, már sokkal könnyebb a további kidolgozásokra figyelni. A tervezés további részleteit megtalálod itt a tervezés menüpont alatt.


Egy átépítés tervezése előtt, pl. egy társasházban, meg kell néznünk, hol mennek az épületben a strangok (ezek azok a helyek ahol a vezetékek víz, szennyvíz futnak) amiatt, ha a fűrdő, konyha helyiségek elhelyezését megváltoztatjuk, ezekhez kell mérni az új helyszíneket.



Meg kell nézni a tájolást, a fényviszonyokat, az ablakok elhelyezkedését.

Ha falat bontunk, minden esetben meg kell győződni róla, hogy nem teherhordó a fal. Szükség esetén statikus szakember segítségét kell kérni.



Sokrétű tervezési feladat, az igényeknek megfelelően a legjobb alaprajzot kialakítani.


forrás itt

Egy jól átgondolt berendezési alaprajz, egy mankó a kézben. Tartalmazza a konyhabútor és beépített bútorok elhelyezkedését, a fürdő berendezését, bútorokkal, előszoba, nappali, háló és további helyiségek kialakítását. Már ki van találva, ezért könnyedén mehetünk tovább. Pl. a konyhabútor, beépített bútorok megrendeléséhez. Szaniterek, csempék kiválasztásához, a kanapé és más bútoraink megrendeléséhez..stb.


Fontosnak találod Te is?

Megjegyzések

  1. Ajaj, de milyen fontos egy jó tervrajz. Mi abban a problémában tobzódunk, hogy használt házat vettünk és az elosztás nem felel meg a mi igényeinknek. (2 lépcső a házban, baromi nagy szoba 38nm! ezzel szemben 5nm a konyha és a fürdő)Jelenleg nincs pénzünk falat,lépcsőt bontani, de jó lenne esetleg fürdőt felújítani, vagy szobát parkettázni. Ugye amíg nem tudjuk, hogy mi hova kerül, addig nem tudunk nekiállni. Mert hülye leszek parkettázni, ha esetleg a fal elkerül onnan és kezdhetem előröl. Most meg nem tudom melyik ujjamat harapjam, mert jó lenne egy kicsit saját képre alakítani a lakást, csak azt nem tudjuk merre is álljunk neki.
    Ötletem semmi, ilyenkor jönne jól egy ügyes szakember szuper ötletekkel, amire kéne megint pénz....

    VálaszTörlés
  2. A szakembert már megtaláltad:-) Szívesen segítek:-)

    VálaszTörlés
  3. Szia Móni,
    szerinted hová illik jobban az étkező, a konyhába vagy a nappaliba? Az első képed (alaprajzi elrendezés) is nagyon tetszik, de ott minden egybe van nyitva, ennek hátrányai is vannak, nem? (Bár én szeretem).

    VálaszTörlés
  4. Szia Heni!
    Szerintem a konyhába, de manapság nagy a divatja az egybe nyitott tereknek. Ezeknek előnyük, hogy aki pl. főz nem különül el a család többi tagjától. Az anyuka figyelemmel kíséreheti gyermekét a nappaliban stb. Hátránya pedig pont az, hogy nem lehet úgy igazából elkülönülni, mert minden egybe van. Vagy pl. palacsinta sütésnél mindenhol érezni a szagot. Mérlegelni kell tehát a család szokásait, kinek mi a fontos, hogy nagy tér vagy külön helyiségek legyenek. Az első alaprajznál ideális megoldás az egybe nyitott tér, másképp ennyi funkciót nem lehetett volna kihozni belőle. Tehát ez a dolog adottság függő is. Én is szeretem a nagy tereket:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kis konyha 12 nagy ötlettel..

Ha kicsi a konyhánk akkor se keseredjünk el. Sokszor a legabszurdabb terekből születnek a legötletesebb és egyedibb megoldások. A hármas alapszabályt már biztosan ismeritek. Hűtés - mosogatás - főzés. Ha lehetséges tartsuk meg. Azonban van olyan helyzet, hogy nem tudjuk átrakni a kiállásokat, vagy olyan pici a konyha, hogy úgyis minden kéznél van.    1 .  Ebben a pici részletben az oldalfalakon a keskeny polcok nagyon praktikusak. Jó megoldás a lelógó lámpatest. Bár ennél figyelni kell, hogy, ha nyíló az az ablak nyitható is maradjon.     2 .  Azzal, hogy a felső szekrények fehér színt kaptak, megoldott a tárolás, de mégsem nyomja össze a teret. Az alsó bútor pasztell színe adja meg az otthonos hangulatot.     3 .  A pultlap mélyítésével, ha felülősen is, de az étkezés megoldva. Ezt főleg olyan konyhákban érdemes alkalmazni, ahol az étkezési szokásoknak megfelel. Pl. csak reggelire és esetleg vacsira étkezik otthon egy fiatal pár, vagy egyedülálló hölgy.   

FELÚJÍTUNK, de mi legyen a sorrend?

Kinek mikor kell jönni? Felújítás során sok szakember megfordul leendő szebb otthonunkban:) Ahhoz, hogy ne legyen kavarodás és káosz, előre fel kell készülnünk. Meg kell szerveznünk, hogy minden szakember  a megfelelő időben érkezzen és a munkájában ne legyen zavaró tényező. Ez alatt azt értem, hogy ne legyen csúszás az előző szakterülettel, ami a másik munkáját hátráltatja, vagy akadályozza. Persze közbe jöhetnek nem várt események, de ha felkészültünk, ezeket is jobban tudjuk kezelni:) Elengedhetetlen egy ütemterv készítése. Ezt a következőképpen csináljuk: Készítsünk egy táblázatot. A bal oldalra egymás alá írjuk be az adott szakmákat, lehetőleg a munkák sorrendje szerint. Készítsünk akkora rubrikát, hogy a szakember nevét és telefon számát is be tudjuk írni. A felső sorba pedig az idő kerül napokra vagy hetekre lebontva. A táblázat középső rubrikáiba színes filccel jelöljük vízszintes vonallal, hogy ki mettől meddig dolgozik. Így átláthatjuk a munkafolyamatokat, és hogy mel

Egykori pályaudvar épülete, nyaralóként

Íme a környezet a sínpárokkal.. Hatalmas terem, mintha múzeumban lennénk.. Étkező, kandallóval.. Na de a többi.. Fent a galérián.. Ebből a megvilágításból barátságosabb.. Fa, minden fa.. A nappali igazán bájos, vidékies lett.. Színházban járunk? Nem, csak a hálószoba van elszeparálva.. forrás A fürdő, sok fával egyszerű vonalakkal.. Mit szólsz hozzá?