2011. március 1., kedd

Miért fontos a jó alaprajz?


Akár csak egy szobát akarunk átrendezni, akár egy egész házat átépíteni, mindenkor fontos, hogy egy jó berendezési alaprajzunk legyen, hiszen ez az alapja a további tervezési feladatok elvégzésének. ha az alaprajz rendbe van téve, már sokkal könnyebb a további kidolgozásokra figyelni. A tervezés további részleteit megtalálod itt a tervezés menüpont alatt.


Egy átépítés tervezése előtt, pl. egy társasházban, meg kell néznünk, hol mennek az épületben a strangok (ezek azok a helyek ahol a vezetékek víz, szennyvíz futnak) amiatt, ha a fűrdő, konyha helyiségek elhelyezését megváltoztatjuk, ezekhez kell mérni az új helyszíneket.Meg kell nézni a tájolást, a fényviszonyokat, az ablakok elhelyezkedését.

Ha falat bontunk, minden esetben meg kell győződni róla, hogy nem teherhordó a fal. Szükség esetén statikus szakember segítségét kell kérni.Sokrétű tervezési feladat, az igényeknek megfelelően a legjobb alaprajzot kialakítani.


forrás itt

Egy jól átgondolt berendezési alaprajz, egy mankó a kézben. Tartalmazza a konyhabútor és beépített bútorok elhelyezkedését, a fürdő berendezését, bútorokkal, előszoba, nappali, háló és további helyiségek kialakítását. Már ki van találva, ezért könnyedén mehetünk tovább. Pl. a konyhabútor, beépített bútorok megrendeléséhez. Szaniterek, csempék kiválasztásához, a kanapé és más bútoraink megrendeléséhez..stb.


Fontosnak találod Te is?

4 megjegyzés:

 1. Ajaj, de milyen fontos egy jó tervrajz. Mi abban a problémában tobzódunk, hogy használt házat vettünk és az elosztás nem felel meg a mi igényeinknek. (2 lépcső a házban, baromi nagy szoba 38nm! ezzel szemben 5nm a konyha és a fürdő)Jelenleg nincs pénzünk falat,lépcsőt bontani, de jó lenne esetleg fürdőt felújítani, vagy szobát parkettázni. Ugye amíg nem tudjuk, hogy mi hova kerül, addig nem tudunk nekiállni. Mert hülye leszek parkettázni, ha esetleg a fal elkerül onnan és kezdhetem előröl. Most meg nem tudom melyik ujjamat harapjam, mert jó lenne egy kicsit saját képre alakítani a lakást, csak azt nem tudjuk merre is álljunk neki.
  Ötletem semmi, ilyenkor jönne jól egy ügyes szakember szuper ötletekkel, amire kéne megint pénz....

  VálaszTörlés
 2. A szakembert már megtaláltad:-) Szívesen segítek:-)

  VálaszTörlés
 3. Szia Móni,
  szerinted hová illik jobban az étkező, a konyhába vagy a nappaliba? Az első képed (alaprajzi elrendezés) is nagyon tetszik, de ott minden egybe van nyitva, ennek hátrányai is vannak, nem? (Bár én szeretem).

  VálaszTörlés
 4. Szia Heni!
  Szerintem a konyhába, de manapság nagy a divatja az egybe nyitott tereknek. Ezeknek előnyük, hogy aki pl. főz nem különül el a család többi tagjától. Az anyuka figyelemmel kíséreheti gyermekét a nappaliban stb. Hátránya pedig pont az, hogy nem lehet úgy igazából elkülönülni, mert minden egybe van. Vagy pl. palacsinta sütésnél mindenhol érezni a szagot. Mérlegelni kell tehát a család szokásait, kinek mi a fontos, hogy nagy tér vagy külön helyiségek legyenek. Az első alaprajznál ideális megoldás az egybe nyitott tér, másképp ennyi funkciót nem lehetett volna kihozni belőle. Tehát ez a dolog adottság függő is. Én is szeretem a nagy tereket:)

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...