2010. december 12., vasárnap

FELÚJÍTUNK, de mi legyen a sorrend?

Kinek mikor kell jönni?
Felújítás során sok szakember megfordul leendő szebb otthonunkban:) Ahhoz, hogy ne legyen kavarodás és káosz, előre fel kell készülnünk. Meg kell szerveznünk, hogy minden szakember  a megfelelő időben érkezzen és a munkájában ne legyen zavaró tényező. Ez alatt azt értem, hogy ne legyen csúszás az előző szakterülettel, ami a másik munkáját hátráltatja, vagy akadályozza. Persze közbe jöhetnek nem várt események, de ha felkészültünk, ezeket is jobban tudjuk kezelni:)Elengedhetetlen egy ütemterv készítése. Ezt a következőképpen csináljuk:
Készítsünk egy táblázatot. A bal oldalra egymás alá írjuk be az adott szakmákat, lehetőleg a munkák sorrendje szerint. Készítsünk akkora rubrikát, hogy a szakember nevét és telefon számát is be tudjuk írni. A felső sorba pedig az idő kerül napokra vagy hetekre lebontva. A táblázat középső rubrikáiba színes filccel jelöljük vízszintes vonallal, hogy ki mettől meddig dolgozik. Így átláthatjuk a munkafolyamatokat, és hogy mely szakmák  fedik át esetleg egymást úgy, hogy ne legyen akadályoztatás. Én ennél jobb módszert nem ismerek ahhoz, hogy minden rendben menjen, ne legyen kiborulás, beborulás:) Ezt a táblázatot lehetőleg mindig magunknál tartva, sikeresen tudjuk levezényelni a felújítást.Most jöjjenek a munkafolyamatok sorban egymás után, egy lakásfelújítást példának véve:
 1. bontás: falak, padló... - kőműves
 2. falazás - kőműves, vagy gipszkartonfal építés-gipszkarton munkák - szakember
 3. nyílászárók beépítése - ha kell - jó esetben szakembernek kell végezni
 4. villany szerelés  villanyszerelő
 5. gépészet - víz, gáz - gépész szakember
 6. padló javítás, kiegyenlítés  - kőműves
 7. vakolás, vakolat javítás tégla fal esetén  kőműves
 8. hideg burkolatok elkészítése - padlón és oldalfalon - burkoló
 9. glettelés - vakolt és gipszkarton falakon (ha a gipszkarton falon nincs más szakmának dolga, a glettelést közvetlenül a fal elkészítése után megcsinálják) -festő
 10. falak festése - festő
 11. meglévő nyílászárók mázolása - festő
 12. meleg burkolás - parketta, laminált parketta lerakása - szakember
 13. gépészeti berendezések elhelyezése: radiátor, kazán... gépész szakember
 14. utólag beépíthető beltéri ajtók elhelyezése - asztalos szakember
 15. Egyedi, beépített bútorok (konyhabútor, beépített szekrények...) beszerelése - asztalos
 16. lámpatestek, kapcsolók elhelyezése - villanyszerelő
 17. beépíthető készülékek, sütő, főzőlap bekötése - szakember a garancia miatt
 18. gázfőzőlap, gáztűzhely elhelyezés esetén - gépész szakember a garancia miatt
 19. mosogató, mosdó, kád, wc bekötése, csaptelepek elhelyezése - vízvezeték szerelő
 20. takarítás (figyeljünk oda, hogy minden szakma maga után eltakarítson, különben akadályok keletkeznek közben, ami nagyban nehezítheti a munkafolyamatokat)


Még pár fontos dolog:
 • Minden szakmánál legalább két-három helyről kérjünk árajánlatot.
 • Lehetőség szerint nézzünk meg élőben referencia munkákat.
 • Egy jó tanács; nem mindig a legolcsóbb a legjobb:)
 • Minden szakemberrel egyeztessük le a helyszínen, hogy mennyi időre van szüksége az adott munka elvégzésére. Ehhez pár napot számoljunk rá a biztonság kedvéért. Így tudjuk az ütemtervünket jól elkészíteni.
A felújítás sehogy sem mondható kényelmes dolognak. Sok energiát elvesz, odafigyelést, készenlétet igényel. Ha jól előkészülünk, sokkal gördülékenyebben fog menni minden. Mindenki tudni fogja mikor, hol a helye, mi a feladata. Mi is jobb kedvvel tudjuk végigcsinálni és a végén jobban tudunk örülni a már szebb otthonunknak:)
Vannak elképzeléseink, mégsem tudjuk, hogyan tovább? Végre tisztán szeretnénk látni, mi számunkra a legjobb megoldás, ezért felvesszük a kapcsolatot. Klikk ide!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...