2011. február 8., kedd

Egy jól átgondolt konyha 5 titka
Vagyis, ahhoz, hogy konyhánk ne csak szép de praktikus is legyen, már a tervezésnél figyelembe kell vennünk 5 fontos dolgot. Ezek:

  • Tárolás
  • Mosogatás
  • Előkészítés
  • Sütés-főzés
  • Tálalás
Kezdjük mindjárt az elsővel, a tárolással:
 Sok konyha annyira pici alapterületen helyezkedik el, hogy örülünk, hogy a legfontosabb konyhai ezközök elférnek benne. Pedig Ilyenkor is át kell gondolnunk, mi az amit el kell helyeznünk konyhánkban, és mindenre van megoldás.
Szerencsések vagyunk, ha van speizunk vagy kamránk, ez a helyiség sok mindent elnyel az alapanyagoktól kezdve az edényeken át. Ha csak a konyhabútorban bízhatunk, nincs más hátra, meg kell ismerkednünk a bútor adta lehetőségekkel.
Készítsünk először egy listát, hogy pontosan mik azok a dolgok amit a konyhabútornak el kell nyelnie:
 Pl. Hagyma, krumpli, liszt, cukor, tea...
nagylábosok, tepsik, konyhagépek, műa. edények,
tányérok, poharak, étkészletek..
abroszok szalvéták...stb.

Ezután megnézhetjük, milyen bútorelemekből választhatunk:
Pl. kamraszekrény, széles fiókos szekrény, fémrácsos tároló szekrény, kamraszekrény, magas felső szekrény..
Mosogatás: A konyha méretétől is függ, hogy elhelyezünk-e mosogatógépet és hogy milyen széleset 45-, vagy 60 cm. Célszerű a kiállást már úgy tervezni, hogy legyen hely a gép mellett a mosogató tálcának is, és fordítva. Gépünk lehet beépíthető és pult alá tolható, ajtófront nélküli. A mosogatótálca igényünk és a hely függvénye; egytálcás, kéttálcás, gyümölcsmosós, csepptálcás vagy anélküli.. Anyagok tekintetében rozsdamentes, gránit stb..

Előkészítés:
Ügyeljünk, hogy miután minden fontos dolgot elhelyeztünk, maradjon annyi munkafelület, hogy az előkészítésre is legyen helyünk. Tehát célszerű a hűtő, a mosogató és főzőlap közé is annyi szabad munkafelületet hagynunk, hogy kényelmessen eldolgozhassunk:)
Sütés - Főzés: A főzőlapot érdemes úgy elhelyeznünk, hogy a munkafolyamat részeként foglaljon helyet. Mégpedig a mosogató után, de ne tegyük teljesen a bútor szélére. Ügyeljünk rá, hogy mindkét oldalon maradjon annyi hely, hogy a forró edényt szükség esetén le tudjuk húzni. Igaz ez akkor is, ha szabadon álló tűzhelyet építünk be.
A sütőt beépíthetjük a főzőlap alá, és un. toronyba, magasszekrénybe is  elhelyezhetjük, a földtől kb. 75cm magasra. Rá a mikrót is berakhatjuk.


képek forrása itt:


Tálalás: A főzőlap után maradjon annyi pultlap felület, hogy a tálalandó ételeket el tudjuk rajta helyezni. Sok helyen ez már csak hab a tortán:) A másik lehetőség; beforduló pulttal ezt a funkciót is megoldhatjuk, felületet hagyva az ételek tálalásához. A pultot reggelizőként és bárként is használhatjuk igénytől függően.Ez a kis bevezető, csak kezdet a konyhabútor tervezésének kivesézéséhez.
Ha valami konkrétan foglalkoztat, Bátran írj, akár itt kommentben,
akár jobb oldalon a Kérdezz - Válaszolok:) -ban.

kis segítség;
amivel probléma lehet:
- alaprajzi elrendezés
- gépek elhelyezése
- világítás
- bútor elem magasságok
-  és szélességek
- kiállások elhelyezése ( víz, villany, gáz)
- anyagok választása...
- ha valami kimaradt, nyugodtan kérdezz rá:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...