2011. február 14., hétfő

Egy lakásvásárlás buktatói 9 pontban, vagyis..

Mi az, amire feltétlen oda kell figyelnünk, hogy új otthonunkban kényelmesen, bosszúság mentesen és boldogan tudjunk élni; mindenkinek ezt kívánom!Elhatároztuk, hogy új lakásba költözünk. Részletesen leírtuk, mire van szükségünk: pl. nagyméretű lift, ráadásul könnyen megközelíthető, hogy a babakocsi is elférjen, tároló helyiség a sok eltárolnivalónak, jól megközelíthető, közel az ovihoz, iskolához, közérthez, munkahelyhez, és a belső helyiségek ... 
Lelkesen nézzük a hirdetéseket. Találtunk is árban, helyszínben, méretben megfelelőt.

 • Magán személytől vásárolunk, vagy Ingatlan iroda
hirdetésére. Itt már különbség lehet anyagilag. Bár sok Ingatlan irodában elintézik a kapcsolatos ügyeket, pl. Bankkölcsönt..stb. ezért általában 3-5%-ot elkérnek, amit akár magán személynél le is tudunk alkudni. Azért ez is meggondolandó:) 

 • A lakás helyiségeinek mérete, berendezhetősége;
Az előszoba; fontos, hogy egyáltalán legyen előszoba. Ezt a helyiséget az új építésű társas házaknál sokszor kispórolják, ekkor mindjárt a közös nappali-étkező-konyhába érkezünk. Itt jön aztán a fogós kérdés: a hova teszem a cipőmet, a kabátomat, a porszívót és vasaló deszkát és azokat a tárgyakat amiket általában a hatalmas beépített előszoba szekrény elnyel. Ha van olyan tág folyosó, ahol beép. szekrényekben ez megoldható, akkor minden rendben. Azért egy jó előszoba kincset ér:)
Ugyanígy érdemes minden helyiséget átnéznünk, mi az amit el szeretnénk helyezni benne.
Fontos a berendezhetőség; Nem egy olyan lakást láttam már, ahol nagyon nehezen sikerült ésszerűen berendezni azt az egyetlen nagyobb helyiséget ahol a társasági élet folyik. Ugye, senki sem szeretné a kanapéban ülve 3m-re a konyha bútort bámulni. Ezt főleg az új építésű társas házaknál kell nagyon megnézni az alaprajz alapján. • Kérjünk alaprajzot
az ingatlanról, ha mást nem magunk próbáljuk az adott, vagy a vásárolandó bútorainkat elhelyezni. Ehhez kapcsolódva; itt olvashatsz az alaprajzról. Mert tényleg, ez az alapja mindennek:)

 • A lakás állapota;
Van aki felújítottat keres. Van aki direkt felújítandót. Van aki a kényelemre vágyik, van aki ragaszkodik saját ízléséhez és a szerint szeretné felújítani leendő otthonát. 
Tehát, tudnunk kell hány éve épült. Volt e már felújítva és pontosan mi, mert hát érhetnek meglepetések.
Fontos tudnunk a villany-gáz-vízvezetékek állapotáról. Meg kell bizonyosodni,
nincsenek-e beázások.
Nézzük meg a burkolatokat; csempét és melegburkolatokat. Érdemes megnézni pl. a nappali parkettáját a szőnyeg alatt is, pláne, ha egy kihúzható kanapé áll mögötte.
Nézzük meg a beépített bútorok állapotát; konyha, háló, fürdő, beépített szekrényeit, ha nem szeretnénk lecserélni.
Fontosak a nyílászárók; működőképesek-e. Ez az ajtókra és ablakokra is vonatkozik.
A bejárati ajtó biztonságát,; úgy tudom, min. két biztonsági zár szükséges. Mert a biztosító csak úgy fizet, ha megfelelő a biztonság:) A bejárati ajtó zárait minden esetben cseréljük le!
Ha van, nézzük meg a teraszt, burkolatát, kortlátot, és hogy biztonságos-e.

Családi háznál a ház külső adottságait is át kell nézni: pl. tető, kémény, homlokzat, ereszcsatorna, párkányok állapota,  lábazat. Kert, kerítés, ez is költség lehet, ha dolgozni kell rajta.


képek forrása itt

 • Tájolás, fényviszonyok:
Fontos lehet a döntéshozatalban az adott lakás, vagy családi ház tájolása. Jobban érezzük magunkat, ha sok napfény éri otthonunkat.
Szerencsés esetben a nap a hálószobánk oldaláról kel és a nappali, étkező, konyha, gyerekszoba oldalán nyugszik. 
Ez egy normál családra értendő, ahol napközben a szülők dolgoznak, gyerekek oviban, suliban vannak, délután és kora este élvezhetik a még beáramló napsugarakat.
Tehát a nyugati déli fekvésű ingatlanok ilyen szempontból értékesebbek. Az emeleti lakásokba, sok esetben több fény jut, mivel kevesebb dolog tudja a lakást leárnyékolni. A földszinti, esetleg udvari lakásoknál egyszerűbb a közlekedés, viszont nagyon sötétek lehetnek. 
Itt is érdemes átgondolni a saját vagy családunk életvitelét, hogy a nap melyik szakában melyik helyiséget használjuk többet.  Ekkor konkrétan ilyen tájolású lakást kereshetünk.

 • Számlák. Víz gáz villany...
Sajna a mai világban már utánna kell néznünk, hogy minden számla kifizetésre került. Ugyanis nem szeretnénk, ha más elmaradt hátralékát a nyakunkba varrnák. Ezt tényleg ne hagyjuk ki.

 • Földhivatal.
Érdemes egy kört tennünk a Földhivatalba. Meg kell bizonyosodnunk, nincs-e bármilyen teher az ingatlanon. Lehet olyan is, ami már rég rendezve van, csak a  Földhivatallal nem közölték. Szóval a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett, ezeknek rendben kell lenniük.

 • Költségek
Egy lakásvásárlásban, ezt tudjuk, a lakás árán túl, sok-sok kifizetendő tétellel találjuk szembe magunkat.
Fontos listát készítenünk és felmérnünk ezeket a kölségeket is, nehogy később érjen bennünket meglepetés.
Hogy mire gondolok:
pl. Ügyvédi költségek, Földhivatali költségek, Ingatlanadó, Banki illetékek, ha hitelt veszünk fel, Felújítási költségek; ez egy külön költségvetést igényel. Magáról a felújítás menetéről már írtam:)
Fontos, hogy tisztázzuk az előző tulajdonossal, pontosan mi marad a lakásban, és mi az amit elvisz. Hallottam olyan esetet, hogy még a villanykapcsolókat és dugaljakat is leszereték. Nem mindegy honnan kell indítanunk a költségeket a lakható ingtlanhoz.
Szóval, érdemes rászánni az időt egy pontos költségvetés készítésére:)

 • Szomszédok
Ha már minden összeállt, vagy még előtte? Érdemes megismerkednünk leendő szomszédainkkal. Ha kedvesek a szomszédaink, a mindennapjainkat teszik élhetőbbé, talán boldogabbá is. Ha ez nem így van... ezt nem kívánom senkinek!


Remélem tudtam segíteni, hogy a nagy döntés előtt, tudatosan, mindenre felkészülve válasszuk ki leendő otthonunkat.Tetszett, találtál hasznos dolgot, ami segít a lakásvásárlásban?

2 megjegyzés:

 1. Mi nemrég költöztünk sorházba. Néha megfordul a fejembe, hogy kár volt. Megismerkedtünk vásárlás előtt a szomszédokkal, kedves, aranyos nyugdíjasokkal.
  Aztán beköltöztünk és elszabadult a pokol. Azt hittük (nagy naivan), hogy a kedves nyugdíjasok, majd nem hangoskodnak, futkoznak dübörögve, nem rendeznek kerti partit minden héten. Ez igaz, de sok estben tévedtünk.
  Magdi néni este 10-től hajnali 2-ig totál hangerőn hallgatja a HÍR TV-t és üvöltve kommentálja a híreket, olyan válogatott szitokszókat használva,hogy hajajj.
  A másik amire figyelnünk kell, a szomszéd növényzete. Iszonyatosan leárnyékol bennünket a szomszéd diófája, az egy másik dolog, hogy sepergethetem a leveleket. Hiába jajgatunk többen is, hogy ki kéne vágatni, addig marad, míg valakinek a nyakába nem esik az egyik korhadt ág.
  Akkor még hosszasan ecsetelhetnénk az utcai forgalmat és a parkolási lehetőséget.
  Röviden ennyi... : )

  VálaszTörlés
 2. Kedves Ramimami! Mi is voltunk ilyen helyzetben, pont egy idős néni miatt. Hála Istennek már nem ott lakunk:) Nagyon sajnálom, hogy ez történt. A Te példádból kiderül, még az sem biztosíték, ha megismerkedünk a szomszédokkal. Ilyen esetben ezt nem lehet túl sokáig elviselni, esetleg beszélni kellene a nénivel, vagy lehet, hogy új otthon után kell nézni?:(

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...