Ugrás a fő tartalomra

Egy lakásvásárlás buktatói 9 pontban, vagyis..

Mi az, amire feltétlen oda kell figyelnünk, hogy új otthonunkban kényelmesen, bosszúság mentesen és boldogan tudjunk élni; mindenkinek ezt kívánom!



Elhatároztuk, hogy új lakásba költözünk. Részletesen leírtuk, mire van szükségünk: pl. nagyméretű lift, ráadásul könnyen megközelíthető, hogy a babakocsi is elférjen, tároló helyiség a sok eltárolnivalónak, jól megközelíthető, közel az ovihoz, iskolához, közérthez, munkahelyhez, és a belső helyiségek ... 
Lelkesen nézzük a hirdetéseket. Találtunk is árban, helyszínben, méretben megfelelőt.

  • Magán személytől vásárolunk, vagy Ingatlan iroda
hirdetésére. Itt már különbség lehet anyagilag. Bár sok Ingatlan irodában elintézik a kapcsolatos ügyeket, pl. Bankkölcsönt..stb. ezért általában 3-5%-ot elkérnek, amit akár magán személynél le is tudunk alkudni. Azért ez is meggondolandó:) 

  • A lakás helyiségeinek mérete, berendezhetősége;
Az előszoba; fontos, hogy egyáltalán legyen előszoba. Ezt a helyiséget az új építésű társas házaknál sokszor kispórolják, ekkor mindjárt a közös nappali-étkező-konyhába érkezünk. Itt jön aztán a fogós kérdés: a hova teszem a cipőmet, a kabátomat, a porszívót és vasaló deszkát és azokat a tárgyakat amiket általában a hatalmas beépített előszoba szekrény elnyel. Ha van olyan tág folyosó, ahol beép. szekrényekben ez megoldható, akkor minden rendben. Azért egy jó előszoba kincset ér:)
Ugyanígy érdemes minden helyiséget átnéznünk, mi az amit el szeretnénk helyezni benne.
Fontos a berendezhetőség; Nem egy olyan lakást láttam már, ahol nagyon nehezen sikerült ésszerűen berendezni azt az egyetlen nagyobb helyiséget ahol a társasági élet folyik. Ugye, senki sem szeretné a kanapéban ülve 3m-re a konyha bútort bámulni. Ezt főleg az új építésű társas házaknál kell nagyon megnézni az alaprajz alapján.



  • Kérjünk alaprajzot
az ingatlanról, ha mást nem magunk próbáljuk az adott, vagy a vásárolandó bútorainkat elhelyezni. Ehhez kapcsolódva; itt olvashatsz az alaprajzról. Mert tényleg, ez az alapja mindennek:)

  • A lakás állapota;
Van aki felújítottat keres. Van aki direkt felújítandót. Van aki a kényelemre vágyik, van aki ragaszkodik saját ízléséhez és a szerint szeretné felújítani leendő otthonát. 
Tehát, tudnunk kell hány éve épült. Volt e már felújítva és pontosan mi, mert hát érhetnek meglepetések.
Fontos tudnunk a villany-gáz-vízvezetékek állapotáról. Meg kell bizonyosodni,
nincsenek-e beázások.
Nézzük meg a burkolatokat; csempét és melegburkolatokat. Érdemes megnézni pl. a nappali parkettáját a szőnyeg alatt is, pláne, ha egy kihúzható kanapé áll mögötte.
Nézzük meg a beépített bútorok állapotát; konyha, háló, fürdő, beépített szekrényeit, ha nem szeretnénk lecserélni.
Fontosak a nyílászárók; működőképesek-e. Ez az ajtókra és ablakokra is vonatkozik.
A bejárati ajtó biztonságát,; úgy tudom, min. két biztonsági zár szükséges. Mert a biztosító csak úgy fizet, ha megfelelő a biztonság:) A bejárati ajtó zárait minden esetben cseréljük le!
Ha van, nézzük meg a teraszt, burkolatát, kortlátot, és hogy biztonságos-e.

Családi háznál a ház külső adottságait is át kell nézni: pl. tető, kémény, homlokzat, ereszcsatorna, párkányok állapota,  lábazat. Kert, kerítés, ez is költség lehet, ha dolgozni kell rajta.


képek forrása itt

  • Tájolás, fényviszonyok:
Fontos lehet a döntéshozatalban az adott lakás, vagy családi ház tájolása. Jobban érezzük magunkat, ha sok napfény éri otthonunkat.
Szerencsés esetben a nap a hálószobánk oldaláról kel és a nappali, étkező, konyha, gyerekszoba oldalán nyugszik. 
Ez egy normál családra értendő, ahol napközben a szülők dolgoznak, gyerekek oviban, suliban vannak, délután és kora este élvezhetik a még beáramló napsugarakat.
Tehát a nyugati déli fekvésű ingatlanok ilyen szempontból értékesebbek. Az emeleti lakásokba, sok esetben több fény jut, mivel kevesebb dolog tudja a lakást leárnyékolni. A földszinti, esetleg udvari lakásoknál egyszerűbb a közlekedés, viszont nagyon sötétek lehetnek. 
Itt is érdemes átgondolni a saját vagy családunk életvitelét, hogy a nap melyik szakában melyik helyiséget használjuk többet.  Ekkor konkrétan ilyen tájolású lakást kereshetünk.

  • Számlák. Víz gáz villany...
Sajna a mai világban már utánna kell néznünk, hogy minden számla kifizetésre került. Ugyanis nem szeretnénk, ha más elmaradt hátralékát a nyakunkba varrnák. Ezt tényleg ne hagyjuk ki.

  • Földhivatal.
Érdemes egy kört tennünk a Földhivatalba. Meg kell bizonyosodnunk, nincs-e bármilyen teher az ingatlanon. Lehet olyan is, ami már rég rendezve van, csak a  Földhivatallal nem közölték. Szóval a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett, ezeknek rendben kell lenniük.

  • Költségek
Egy lakásvásárlásban, ezt tudjuk, a lakás árán túl, sok-sok kifizetendő tétellel találjuk szembe magunkat.
Fontos listát készítenünk és felmérnünk ezeket a kölségeket is, nehogy később érjen bennünket meglepetés.
Hogy mire gondolok:
pl. Ügyvédi költségek, Földhivatali költségek, Ingatlanadó, Banki illetékek, ha hitelt veszünk fel, Felújítási költségek; ez egy külön költségvetést igényel. Magáról a felújítás menetéről már írtam:)
Fontos, hogy tisztázzuk az előző tulajdonossal, pontosan mi marad a lakásban, és mi az amit elvisz. Hallottam olyan esetet, hogy még a villanykapcsolókat és dugaljakat is leszereték. Nem mindegy honnan kell indítanunk a költségeket a lakható ingtlanhoz.
Szóval, érdemes rászánni az időt egy pontos költségvetés készítésére:)

  • Szomszédok
Ha már minden összeállt, vagy még előtte? Érdemes megismerkednünk leendő szomszédainkkal. Ha kedvesek a szomszédaink, a mindennapjainkat teszik élhetőbbé, talán boldogabbá is. Ha ez nem így van... ezt nem kívánom senkinek!


Remélem tudtam segíteni, hogy a nagy döntés előtt, tudatosan, mindenre felkészülve válasszuk ki leendő otthonunkat.



Tetszett, találtál hasznos dolgot, ami segít a lakásvásárlásban?

Megjegyzések

  1. Mi nemrég költöztünk sorházba. Néha megfordul a fejembe, hogy kár volt. Megismerkedtünk vásárlás előtt a szomszédokkal, kedves, aranyos nyugdíjasokkal.
    Aztán beköltöztünk és elszabadult a pokol. Azt hittük (nagy naivan), hogy a kedves nyugdíjasok, majd nem hangoskodnak, futkoznak dübörögve, nem rendeznek kerti partit minden héten. Ez igaz, de sok estben tévedtünk.
    Magdi néni este 10-től hajnali 2-ig totál hangerőn hallgatja a HÍR TV-t és üvöltve kommentálja a híreket, olyan válogatott szitokszókat használva,hogy hajajj.
    A másik amire figyelnünk kell, a szomszéd növényzete. Iszonyatosan leárnyékol bennünket a szomszéd diófája, az egy másik dolog, hogy sepergethetem a leveleket. Hiába jajgatunk többen is, hogy ki kéne vágatni, addig marad, míg valakinek a nyakába nem esik az egyik korhadt ág.
    Akkor még hosszasan ecsetelhetnénk az utcai forgalmat és a parkolási lehetőséget.
    Röviden ennyi... : )

    VálaszTörlés
  2. Kedves Ramimami! Mi is voltunk ilyen helyzetben, pont egy idős néni miatt. Hála Istennek már nem ott lakunk:) Nagyon sajnálom, hogy ez történt. A Te példádból kiderül, még az sem biztosíték, ha megismerkedünk a szomszédokkal. Ilyen esetben ezt nem lehet túl sokáig elviselni, esetleg beszélni kellene a nénivel, vagy lehet, hogy új otthon után kell nézni?:(

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kis konyha 12 nagy ötlettel..

Ha kicsi a konyhánk akkor se keseredjünk el. Sokszor a legabszurdabb terekből születnek a legötletesebb és egyedibb megoldások. A hármas alapszabályt már biztosan ismeritek. Hűtés - mosogatás - főzés. Ha lehetséges tartsuk meg. Azonban van olyan helyzet, hogy nem tudjuk átrakni a kiállásokat, vagy olyan pici a konyha, hogy úgyis minden kéznél van.    1 .  Ebben a pici részletben az oldalfalakon a keskeny polcok nagyon praktikusak. Jó megoldás a lelógó lámpatest. Bár ennél figyelni kell, hogy, ha nyíló az az ablak nyitható is maradjon.     2 .  Azzal, hogy a felső szekrények fehér színt kaptak, megoldott a tárolás, de mégsem nyomja össze a teret. Az alsó bútor pasztell színe adja meg az otthonos hangulatot.     3 .  A pultlap mélyítésével, ha felülősen is, de az étkezés megoldva. Ezt főleg olyan konyhákban érdemes alkalmazni, ahol az étkezési szokásoknak megfelel. Pl. csak reggelire és esetleg vacsira étkezik otthon egy fiatal pár, vagy egyedülálló hölgy.   

FELÚJÍTUNK, de mi legyen a sorrend?

Kinek mikor kell jönni? Felújítás során sok szakember megfordul leendő szebb otthonunkban:) Ahhoz, hogy ne legyen kavarodás és káosz, előre fel kell készülnünk. Meg kell szerveznünk, hogy minden szakember  a megfelelő időben érkezzen és a munkájában ne legyen zavaró tényező. Ez alatt azt értem, hogy ne legyen csúszás az előző szakterülettel, ami a másik munkáját hátráltatja, vagy akadályozza. Persze közbe jöhetnek nem várt események, de ha felkészültünk, ezeket is jobban tudjuk kezelni:) Elengedhetetlen egy ütemterv készítése. Ezt a következőképpen csináljuk: Készítsünk egy táblázatot. A bal oldalra egymás alá írjuk be az adott szakmákat, lehetőleg a munkák sorrendje szerint. Készítsünk akkora rubrikát, hogy a szakember nevét és telefon számát is be tudjuk írni. A felső sorba pedig az idő kerül napokra vagy hetekre lebontva. A táblázat középső rubrikáiba színes filccel jelöljük vízszintes vonallal, hogy ki mettől meddig dolgozik. Így átláthatjuk a munkafolyamatokat, és hogy mel

Egykori pályaudvar épülete, nyaralóként

Íme a környezet a sínpárokkal.. Hatalmas terem, mintha múzeumban lennénk.. Étkező, kandallóval.. Na de a többi.. Fent a galérián.. Ebből a megvilágításból barátságosabb.. Fa, minden fa.. A nappali igazán bájos, vidékies lett.. Színházban járunk? Nem, csak a hálószoba van elszeparálva.. forrás A fürdő, sok fával egyszerű vonalakkal.. Mit szólsz hozzá?