2011. január 4., kedd

SZÍNEK és EMBEREKLegtöbben ösztönösen használják a színeket. Nem is sejtik, mennyi minden múlik egy falszín, vagy egy új függöny kiválasztásán. Ha tudatosan szeretnénk használni a színeket a lakberendezésben, az öltözködésünkben, mindennapjainkban, rengeteg szempontot át kell gondolnunk döntéseink előtt. Részben már az ember születésétől eldől, milyen színek között fogja kellemesen érezni magát. Az egyedi színkedvelés ugyanis nem csupán az ízlés dolga. Szakértők kutatásai szerint a saját színeink - hajunk, szemünk színe, bőrünk árnyalata - is befolyással lehetnek milyen színeket kedvelünk és melyeket nem.


Az északi típusúak - szőkék, kék szeműek, fehér bőrüek - nagyobb érdeklődést mutatnak a hideg árnyalatok iránt. Gyakrabban választják a zöld, kék árnyalatokat.


Míg a sötét hajúak, barna szeműek inkább a meleg színeket, a föld, az ősz színeit érzik magukénak.
Fontos, hogy milyen színeket kedvelünk, de hogy otthonunk berendezésekor milyen színeket használunk, abban sok más tényező is közrejátszik. Nem csak ízlésünk; nemünk, korunk sőt akár társadalmi hovatartozásunk is meghatározó lehet. Természetesn az életmód is számít és hogy ki, mit vár el otthonától. Ha egész nap pörgünk, stresszben dolgozunk, nyilván otthon a nyugalmat, harmóniát, kikapcsolódást keressük. Ez esetben a pasztell színvilág, egymást kiegészítő árnyalatok, nyugodtabb "fáradtabb tónusok ajánlottak.


Ha azonban egyhangúan, monotonan telnek mindennapjaink, pl. irodai munkával, feltehetően jól jöhet egy kis izgalom, vibrálás a közvetlen környezetünkben. Bátran választhatunk élénk, telített színeket. Szóba jöhetnek akár meghökkentő összeállítások is. Teret adhatunk vadabb kontrasztoknak, meglepő színhatásoknak is.
képek forrása itt

Te mely színeket kedveled jobban; az élénk teltebb színeket, vagy inkább a pasztell tónusokat?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...