2011. január 30., vasárnap

SZÍNEK és KONTRASZTOKLeggyakoribb a hideg és meleg színek kontrasztja. Ilyenkor a térben vagy a kék - zöld, vagy a vörös tartalom dominál, izgalmas kombinációt alkotva.


Különleges hatást érhetünk el a kiegészítő kontraszttal. Ehhez csupán a szíkörön két egymással szemben álló árnyalatot kell kiválasztanunk. Pl. narancs és kék, vörös és zöld, türkizkék és sáfrány színe.


Talán a legismertebb színellentét a világos-sötét kontraszt. Ez a legegyszerűbb különbözőségen alapul. A minimál stílusban is nagymértékben jelen van ez a színpárosítás, pl. a sötét wenge és a fehér és világos árnyalatok használata. Ez izgalmasan szép és elegánsan egyszerű is lehet. De vigyázat, a két véglet közötti ellentét vibrálásban, feszültségben is megnyilvánulhat.


Igazán eredeti hatást érhetünk el az un. szimultán kontraszttal. Ehhez a színkörben egymáshoz közel álló, vagy egymás melletti színeket kell párosítanunk, amelyek tulajdonképpen nincsenek harmóniában egymással, mint pl. a kék és a zöld, a vörös és a narancs. Ha a színkör túloldaláról választunk hozzájuk egy harmadik színt, a végeredmény valóban izgalmas, mégis harmónikus lesz. Manapság ez a színtársítás talán a legnépszerűbb:)


Minőségi kontraszt, amikor csupán egyetlen színt, illetve annak különböző árnyalatait használjuk az enteriőrön belül. Ez nagyon elegáns, vissszafogott összképet ad. Szépek pl. a barna árnyalatai, a kék árnyalatai, a lila és még sorolhatnám..

képek forrása itt
Különlegessé tehetjük enteriőrünket a mennyiségi kontraszt, használatával. Lényege, hogy a kiválasztott színek arányait, mennyiségét változtassuk. Így a felületi nagyságból eredő ellentét teszi izgalmassá és harmónikussá otthonunkat.Izgalmas a téma, kedvet kaptál az új színekhez az otthonodban?2 megjegyzés:

  1. Nekem az a nappali a kedvencem, ahol a fehér és a barna árnyalatai dominálnak : ) Gyönyörű!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...