2011. január 10., hétfő

SZÍNEK és TEREK, - helyiségenként

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül az adott tér funkcióját sem. Lényeges szempont lehet, hogy a nap mely szakaszát töltjük ott, milyen fényviszonyok mellett.


  • A nappali a család által legtöbbet használt terület. Érdemes ide olyan árnyalatokat választani, amelyek mindenkinek tetszenek. Mivel sok időt töltünk itt, nagy felületen ne használjunk nagyon erős színeket. Hamar megunhatjuk, ráadásul fárasztóak lehetnek. Ha beleszeretünk egy telített, harsány árnyalatba, inkább csak egy kisebb falszakaszt, falfülkét, kiemelt területet fessünk be vele.

Vannak színek, amelyeket sokáig elvisel az emberi szem. Ezek a sárga zöld és árnyalataik. Másokat azonban csak kevés ideig. Ezek közé tartozik a vörös és a püspöklila is. Ezért ezeket ajánlatos kis felületeken, textileken, kiegészítőkön, dekorációkban használni.


  • Az előszoba, átjárók, folyosók, közlekedők a lakásunk olyan helyiségei ahol kevés időt töltünk, ezért itt is megpróbálkozhatunk erőteljes, érdekes árnyalatokkal.


  • Egy meleg színű nagyobb előszoba kedves hatást gyakorol ránk megérkezéskor. Ha a helyiség szűk, érdemes a világosabb színeket használni.

  • A hálószoba, az a helyiség ahol pihenünk. Főként este vilanyfény mellett használjuk. A bátrabbak használhatnak itt is erősebb színeket, rendhagyó tónusokat. Törekednünk kell azonban arra, hogy valamilyen tiszta karakterű, kiegyensúlyozott, megnyugtató árnyalat kerüljön a falra. A pihenéshez hozzásegítenek a finom, lágy, fáradtabb színek. Ellenkező esetben egy rikító narancs vagy pink árnyalat tönkre teheti éjszakánkat, anélkül, hogy tudnánk mi bajunk. A nagyon élénk, telített, rikító színek felzaklatnak és álmatlanságot is okozhatnak, ezért ezek nem ajánlatosak:)  • A gyerekszobában szabadabban alkothatunk, - természetesen a szobatulajdonos engedélyét és kívánságát kikérve - hiszen a kicsik nagyon szeretik a szép, tiszta színeket. Nézzük meg a rajzaikat! Vegyük figyelembe az esetleges színes bútorokat és tarka játékokat. A túlzott színkavalkád számukra is zavaró lehet. Ne felejtsük el, alapszabály; háromnál több színárnyalat lehetőleg ne kerüljön egy helyiségbe. 


  • A fürdő színeit elsősorban a csempe határozza meg. A helyiség mérete, a természetes fény mennyisége meghatározó a színek választásában. Ablaktalan vagy kis ablakos fürdőbe, ami ráadásul kis alapterületű, inkábbb világos csempét válasszunk. Minnél nagyobb a fürdőszoba, annál nagyvonalúbban játszhatunk a színekkel, mintákkal. Fontoljuk alaposan meg, milyen kerámiával burkolunk, ezt nem egyszerű lecserélni:) A falfestéstől sem kell megijednünk. A vidám, meleg színek, ellensúlyozhatják a hidegburkolatok, a szaniterek, a fém csaptelepek hűvösségét.  • A konyha és az étkező, talán ezek azok a helyiségek, ahol a legjobban elviseljük a változatosságot. Vidám pontja a lakásnak, itt találkozik legtöbbször a család. Nem baj, ha a falszín kicsit szokatlanra sikerül. Ezt könnyebben változtathatjuk, mint egy nagyon karakteres, meghatározó színű bútort. Bár ez is egyéniség kérdése:) Egy meghatározó színű bútor mellett a fal színét kell tompábbra venni. Semlegesebb bútor esetén kiélhetjük magunkat a falszínekben.képek forrása itt

Még egy dolog ami fontos lehet; ha családi házban lakunk, jó, ha a külső és belső megjelenést, színvilágot is összehangoljuk. Különösen, ha terasz kapcsolódik pl. a nappalihoz. Ez esetben fontos, hogy a nappali színösszeállítása lehetőleg ne üsse a vakolat színárnyalatát. Ha figyelünk arra, hogy a terasz a nappali padlójával megegyező színű burkolatot kapjon, így optikailag szinte megduplázhatjuk nappalink területét. A házunk maga gyakran sugallja, hogy milyen stílusban rendezzzük be otthonunkat. A kiválasztott stílus is vonz bizonyos árnyalatokat, színpárosításokat. Erről lesz szó a következő részekben:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...