2011. január 28., péntek

SZÍNEK és a SZÍNKÖR

A színkör külső részén a három alapszín vagy elsődleges szín, a piros, a kék, és a sárga alkotnak szabályos háromszöget. Ezek keverékéből jönnek létre a kiegészítő vagy másodlagos színek, a zöld, a narancs, és a lila ugyancsak szabályos háromszöget alkotva. Közöttük az alap- és kiegészítő színekből létrejött harmadlagos színeket találjuk. E színekhez a fehér ill. fekete arányának változtatásával hozhatunk létre újabb árnyalatokat. A kör segítségével könnyen meggyőződhetünk arról, hogy mely árnyalatok harmonizálnak egymással, hogy egészítik ki egymást, és hogy állnak kontrasztba egymással.


Tudjuk, hogy a világos hűvösebb árnyalatokkal a helyiséget optikailag tágíthatjuk, a sötétebbekkel pedig szűkíthetjük. Festés előtt az átalakításnál döntsük el, hogy mi az amin változtatni szeretnénk, és mi az amin nem.


A megmaradó elemeket használjuk kiinduló pontként és ezekez igazítsuk a hozzájuk leginkább illő, és persze nekünk is tetsző árnyalatokat. Ehhez lehet segítségünkre a színkör, melynek segítségével azonnal ellenőrizhetjük, hogyan mutatnak egymás mellett a kiválasztott árnyalatok.

képek forrása itt

Neked segített a színkör használata?

2 megjegyzés:

  1. De jó, ezt nem tudtam, mindig tanulok Nálad valami újat! (már majdnem kész vagyok a festéssel : ) )!!!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...