2011. január 6., csütörtök

SZÍNEK és TEREK, kicsi-nagyLényeges szempont, hogy kivel élünk; de nagyon meghatározó a színek választása szempotjából maga a TÉR is. Az otthonunk jellege, mérete, adottságai, tájolása, a fényviszonyok mind-mind sokat számítanak. A színek segítségünkre lehetnek, hogy a tér esetleges hibáit korrigálhassuk. 


Ha kicsi, szűkös helyiségben világos, fehérrel tört pasztell árnyalatokat használunk, azok tágítani fogják a teret.


Ha azonban a szoba túlságosan is nagy, bátran használhatunk feketével telített, sötétebb színeket is, hogy szűkítsük.


Kicsi belmagasság esetén, ha a mennyezet a falak színénél sokkal világosabbra vagy fehérre festjük, magasíthatjuk a szobát vizuálisan.


Ellenkező esetben; ha túl magas a szoba, ellensúlyozhatjuk sötétebb színnel.


Ugyanígy eljárhatunk a padló színével is. Azonban jó ha tudjuk, még ha a sötétebb falhoz jól mutat a világos padló, nem biztos, hogy szeretni fogjuk. A világos padló ugyan tágítja a teret, bizonytalanná is teheti a rajta járót.


A sötétebb burkolat viszont szűkíti a helyiséget, de kiegyensúlyozottabbá tesz. Úgy érezzük, biztos talajon járunk.

képek forrása itt


Ezekkel a trükkökkel, befolyásolhatjuk, hogy érezzük magunkat az adott helyiségben:)

2 megjegyzés:

  1. Kedves Móni!
    3 éve költöztünk új lakásba. A régi lakók erős, harsány színekre festették a falakat, ami nekünk éppenséggel tetszett, de az volt a javaslatod, hogy inkább vegyük szerényebbre, visszafogottabbra, világosabbra a színeket. Azóta is hálás vagyok a tanácsaidért és a szín-tervedért, mert nagyon szeretjük ezeket a színeket, és jól érezzük magunkat benne. Még egyszer köszi.
    Tima

    VálaszTörlés
  2. Tímea! Nagyon örülök, hogy 3 év távlatából is így éreztek:)) Ez az igazi öröm, amikor elégedett ügyfelektől jó szavakat hallok, köszönöm!:)) Máskor is szívesen segítek:))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...