2011. január 26., szerda

SZÍNEK és a DIVAT
Ahogy a korok változnak, úgy válnak egyes színek és színtársítások kedveltté vagy unalmassá, elvetendővé. A történelmi időkben a színek komoly jelentéstartalommal bírtak. Az ősember mágikus erőt tulajdonított egyes színeknek. Szimbolikus jelentést kaptak a színek az ókorban, mást Egyiptomban és a Görögöknél, a középkorban... Néhány képzelettársítás még most is él közülük. Gondoljunk csak a menyasszonyi ruha fehérjére vagy a gyász feketéjére.


Biztosan kevesen gondolnak bele, miért hívják a bordós lilát püspöklilának, az élénk kéket királykéknek.. Minden kornak megvan a maga színdivatja. Ma már a divatdiktátorok nagyban befolyásolják mi számít idén és jövőre trendinek az öltözködésben és persze a lakberendezésben is. Ezzel párhuzamosan változik a közízlés is.


Pár évtizeddel ezelőtt pl. a kék és a zöld, a piros és a rózsaszín, narancs és a bordó párosítása ízléstelennek számított. Manapság ezek az árnyalatok párosítása teljesen elfogadott, sőt ajánlott. Mondhatnánk azt is hogy a divat és az ízlés manapság sokkal elnézőbb lett. Gyakorlatilag bármilyen színt bármilyennel keverhetünk; feltéve persze ha megtaláljuk az egymással harmonizáló árnyalatokat:)

képek forrása itt

5 megjegyzés:

 1. Nehéz kiválasztani a megfelelő színeket, általában azt próbálom szem előtt tartani, hogy három domináló színnél több ne legyen a helyiségben, mert az már zavaró. A pasztell árnyalatokkal nem lehet mellélőni, a kontrasztok már kényesebbek. Nálam a fehér, halvány-lila, kék, rózsaszín örök szerelem és persze a kék! Most festem éppen át a lambériát fehérre (előtte mélyzöld lazúr volt rajta), mert már nem megy az új ajtófélfáimhoz... : ) megyek is, csak pihenésképpen megnéztem, hátha írtál új bejegyzést : ), Gabi

  VálaszTörlés
 2. Örülök, hogy érdekel és olvasod a blogom:))sok sikert a festéshez, Az ajtófélfa már el is készült?

  VálaszTörlés
 3. Nagyon tetszik a blogod, eddig csak Kriszta blogja volt, amit naponta néztem, de most már bővült a lista, a Te két blogoddal : ))))
  Hát, a festés... kicsit melléfogtam ezzel, hogy egy erős lazúrra próbálok egy világos vizesbázisú festéket rányomni, már két réteget is felvittem, de nem vagyok teljesen megelégedve az eredménnyel. Az ajtófélfa már majdnem elkészült, még a rózsákat ráfestem, és tutti lesz (legalább az...) Ha kész vagyok, küldök Neked képeket!!! : )

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm a bizalmadat:))megcsiszoltad a felületet mielőtt festeni kezdtél? A fotókat mindenképp várom:))

  VálaszTörlés
 5. Nem, mert lusta disznó vagyok... inkább festek többször, bár igazad van, ez a variáció is bevillant, de aztán hanyagoltam, bár jobban jártam volna. Lehet, hogy ki is megyek a csiszolóért, kipróbálom a maradék felületen... : )

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...