Ugrás a fő tartalomra

SZÍNEK és a DIVAT




Ahogy a korok változnak, úgy válnak egyes színek és színtársítások kedveltté vagy unalmassá, elvetendővé. A történelmi időkben a színek komoly jelentéstartalommal bírtak. Az ősember mágikus erőt tulajdonított egyes színeknek. Szimbolikus jelentést kaptak a színek az ókorban, mást Egyiptomban és a Görögöknél, a középkorban... Néhány képzelettársítás még most is él közülük. Gondoljunk csak a menyasszonyi ruha fehérjére vagy a gyász feketéjére.


Biztosan kevesen gondolnak bele, miért hívják a bordós lilát püspöklilának, az élénk kéket királykéknek.. Minden kornak megvan a maga színdivatja. Ma már a divatdiktátorok nagyban befolyásolják mi számít idén és jövőre trendinek az öltözködésben és persze a lakberendezésben is. Ezzel párhuzamosan változik a közízlés is.


Pár évtizeddel ezelőtt pl. a kék és a zöld, a piros és a rózsaszín, narancs és a bordó párosítása ízléstelennek számított. Manapság ezek az árnyalatok párosítása teljesen elfogadott, sőt ajánlott. Mondhatnánk azt is hogy a divat és az ízlés manapság sokkal elnézőbb lett. Gyakorlatilag bármilyen színt bármilyennel keverhetünk; feltéve persze ha megtaláljuk az egymással harmonizáló árnyalatokat:)

képek forrása itt

Megjegyzések

  1. Nehéz kiválasztani a megfelelő színeket, általában azt próbálom szem előtt tartani, hogy három domináló színnél több ne legyen a helyiségben, mert az már zavaró. A pasztell árnyalatokkal nem lehet mellélőni, a kontrasztok már kényesebbek. Nálam a fehér, halvány-lila, kék, rózsaszín örök szerelem és persze a kék! Most festem éppen át a lambériát fehérre (előtte mélyzöld lazúr volt rajta), mert már nem megy az új ajtófélfáimhoz... : ) megyek is, csak pihenésképpen megnéztem, hátha írtál új bejegyzést : ), Gabi

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy érdekel és olvasod a blogom:))sok sikert a festéshez, Az ajtófélfa már el is készült?

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszik a blogod, eddig csak Kriszta blogja volt, amit naponta néztem, de most már bővült a lista, a Te két blogoddal : ))))
    Hát, a festés... kicsit melléfogtam ezzel, hogy egy erős lazúrra próbálok egy világos vizesbázisú festéket rányomni, már két réteget is felvittem, de nem vagyok teljesen megelégedve az eredménnyel. Az ajtófélfa már majdnem elkészült, még a rózsákat ráfestem, és tutti lesz (legalább az...) Ha kész vagyok, küldök Neked képeket!!! : )

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a bizalmadat:))megcsiszoltad a felületet mielőtt festeni kezdtél? A fotókat mindenképp várom:))

    VálaszTörlés
  5. Nem, mert lusta disznó vagyok... inkább festek többször, bár igazad van, ez a variáció is bevillant, de aztán hanyagoltam, bár jobban jártam volna. Lehet, hogy ki is megyek a csiszolóért, kipróbálom a maradék felületen... : )

    VálaszTörlés
  6. Ich liebe eine tolle Einrichtung! Super luxuriös! Wir wollten für unsere neue Wohnung definitiv auf hochwertige Möbel achten, dabei sind wir auf die tolle Tischlerei Dülmen gekommen: https://www.tischlereiboeck.de/

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kis konyha 12 nagy ötlettel..

Ha kicsi a konyhánk akkor se keseredjünk el. Sokszor a legabszurdabb terekből születnek a legötletesebb és egyedibb megoldások. A hármas alapszabályt már biztosan ismeritek. Hűtés - mosogatás - főzés. Ha lehetséges tartsuk meg. Azonban van olyan helyzet, hogy nem tudjuk átrakni a kiállásokat, vagy olyan pici a konyha, hogy úgyis minden kéznél van.    1 .  Ebben a pici részletben az oldalfalakon a keskeny polcok nagyon praktikusak. Jó megoldás a lelógó lámpatest. Bár ennél figyelni kell, hogy, ha nyíló az az ablak nyitható is maradjon.     2 .  Azzal, hogy a felső szekrények fehér színt kaptak, megoldott a tárolás, de mégsem nyomja össze a teret. Az alsó bútor pasztell színe adja meg az otthonos hangulatot.     3 .  A pultlap mélyítésével, ha felülősen is, de az étkezés megoldva. Ezt főleg olyan konyhákban érdemes alkalmazni, ahol az étkezési szokásoknak megfelel. Pl. csak reggelire és esetleg vacsira étkezik otthon egy fiatal pár, vagy egyedülálló hölgy.   

Egykori pályaudvar épülete, nyaralóként

Íme a környezet a sínpárokkal.. Hatalmas terem, mintha múzeumban lennénk.. Étkező, kandallóval.. Na de a többi.. Fent a galérián.. Ebből a megvilágításból barátságosabb.. Fa, minden fa.. A nappali igazán bájos, vidékies lett.. Színházban járunk? Nem, csak a hálószoba van elszeparálva.. forrás A fürdő, sok fával egyszerű vonalakkal.. Mit szólsz hozzá?

FELÚJÍTUNK, de mi legyen a sorrend?

Kinek mikor kell jönni? Felújítás során sok szakember megfordul leendő szebb otthonunkban:) Ahhoz, hogy ne legyen kavarodás és káosz, előre fel kell készülnünk. Meg kell szerveznünk, hogy minden szakember  a megfelelő időben érkezzen és a munkájában ne legyen zavaró tényező. Ez alatt azt értem, hogy ne legyen csúszás az előző szakterülettel, ami a másik munkáját hátráltatja, vagy akadályozza. Persze közbe jöhetnek nem várt események, de ha felkészültünk, ezeket is jobban tudjuk kezelni:) Elengedhetetlen egy ütemterv készítése. Ezt a következőképpen csináljuk: Készítsünk egy táblázatot. A bal oldalra egymás alá írjuk be az adott szakmákat, lehetőleg a munkák sorrendje szerint. Készítsünk akkora rubrikát, hogy a szakember nevét és telefon számát is be tudjuk írni. A felső sorba pedig az idő kerül napokra vagy hetekre lebontva. A táblázat középső rubrikáiba színes filccel jelöljük vízszintes vonallal, hogy ki mettől meddig dolgozik. Így átláthatjuk a munkafolyamatokat, és hogy mel